Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
Email:

14 Οκτωβρίου, 2016

Η μέθοδος μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff έχει δομηθεί με σκοπό να μυήσει το παιδί στον χώρο της μουσικής. Η μάθηση γίνεται βιωματικά μάσα από την καλλιέργεια της κινητικότητας του παιδιού, από την ανάπτυξη εκφραστικότητας του σώματος και τη χρήση του λόγου.

Το σύστημα Orff είναι μια πολύπλευρη μουσικοπαιδαγωγική μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δεξιότητες τους τονώνεται η αυτοεκτίμηση τους μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την ελευθερία έκφρασης. Παράλληλα, βελτιώνονται οι γνωστικές και γλωσσικές ικανότητές τους, μέσα από τα τραγούδια τους ρυθμούς και τις μουσικές έννοιες.

Μέσα από την ομαδική μάθηση βελτιώνεται η κοινωνικότητα τους, η συνεργασία και η πειθαρχία στους κανόνες ενώ καλλιεργείται η μνήμη και φαντασία! Η μέθοδος μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff έχει δομηθεί με σκοπό να μυήσει το παιδί στον χώρο της μουσικής. Η μάθηση γίνεται βιωματικά μάσα από την καλλιέργεια της κινητικότητας του παιδιού, από την ανάπτυξη εκφραστικότητας του σώματος και τη χρήση του λόγου.

Το σύστημα Orff είναι μια πολύπλευρη μουσικοπαιδαγωγική μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δεξιότητες τους τονώνεται η αυτοεκτίμηση τους μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την ελευθερία έκφρασης. Παράλληλα, βελτιώνονται οι γνωστικές και γλωσσικές ικανότητές τους, μέσα από τα τραγούδια τους ρυθμούς και τις μουσικές έννοιες. Μέσα από την ομαδική μάθηση βελτιώνεται η κοινωνικότητα τους, η συνεργασία και η πειθαρχία στους κανόνες ενώ καλλιεργείται η μνήμη και φαντασία! Μέσα διδασκαλίας είναι η κίνηση, ο χορός, το τραγούδι, τα κρουστά όργανα της ορχήστρας Orff, η μίμηση, ο αυτοσχεδιασμός, η μουσική ακρόαση και ο ρυθμός.

Έτσι το παιδί μαθαίνει μουσική, εξασκεί την ακοή του, γνωρίζει ρυθμούς – τραγούδια και έρχεται σε επαφή με όργανα συμφωνικής ορχήστρας αλλά και παραδοσιακά. Γνωρίζει γνωστούς μουσικοσυνθέτες αλλά και μουσικές από όλο τον κόσμο.

Η μουσικοπαιδαγωγική μέθοδος Carl Orff μπορεί να διδαχτεί σε μικρά παιδιά από ενάμιση ετών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επίσης είναι σημαντικό να διδάσκεται στην ειδική αγωγή είναι μεγάλα τα οφέλη που προσφέρει.

Δέσποινα Τσαπακίδη, Μουσικοπαιδαγωγός & Μουσικός Ειδικής Αγωγής.

* Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Foreink” (έκδοση 01, καλοκαίρι 2016) που κυκλοφόρησε δωρεάν και είναι μία ευγενική χορηγία του Ομίλου So Easy

Όλα τα νέα μας